Grădinița este o etapă majoră pentru copii, dar și pentru părinții lor. Unele familii așteaptă cu nerăbdare începerea grădiniței, în timp ce altele mai au puțin și se scufundă cu totul într-o mare de stres și griji. Ce e drept, mulți copii reacționează mai puțin plăcut în primele zile de grădiniță, cu toate că sunt și copii care se simt acolo la fel de bine ca pe terenul de joacă și nu au nicio problemă că sunt departe de mama și de tata. Însă, oricât de sociabil și curajos ar fi un copil, tot este indicat să îl pregătim pentru grădiniță.
Iată cum putem face acest lucru:
- Stabiliți acasă o rutină de aplicare a abilităților de scriere și citire. Rutinele sunt foarte eficiente, deoarece îi ajută pe copii să învețe, îi fac să se simtă mai încrezători și să simtă că dețin control asupra situației. Rutinele sunt cu atât mai importante când vine vorba de exersarea abilităților de scriere și citire. Desigur că micuții nu știu încă să citească și să scrie, dar dacă vor fi obișnuiți cu aceste practici, se vor simți mai relaxați la grădiniță. Asta implică să îi învățăm pe micuți să gestioneze instrumentele de scris, să știe cum să țină un stilou în mână, cum să deschidă un penar și cum să folosească alte accesorii de scris și colorat. Iar dacă vă întrebați care sunt cele mai potrivite instrumente de scris pentru copii, aflați că specialiștii recomandă pixurile tip rollere, deoarece alunecă cu ușurință pe foaie, fără să o zgârie, iar copiii învață să scrie foarte repede.
Lectura este, de asemenea, foarte importantă, așa că părinții sunt încurajați să citească împreună cu cei mici timp de cel puțin 20 de minute pe zi pentru o dezvoltare mai rapidă a abilităților de citire și comunicare. Pentru a spori implicarea copilului în această activitate, puteți să îl lăsați să aleagă singur cartea pe care să o citiți împreună.
- Discutați cu copilul despre experiențele care îl așteaptă la grădiniță. Astfel, îl veți ajuta să se simtă din ce în ce mai pregătit pentru această mare schimbare. Copiii au adesea tot felul de curiozități legate de grădiniță, despre cum va fi acolo, dacă va întâlni copii noi, cum va fi doamna educatoare, și așa mai departe. Petreceți timp discutând cu copilul despre cum va fi la grădiniță, cine este doamna educatoare sau cum arată rutina zilnică. De asemenea, puteți să îl implicați în alegerea materialelor școlare – ghiozdan, haine și rechizite -, aceasta fiind din nou o modalitate de a-l învăța cum să folosească echipamentele noi și rechizitele.
Este foarte important ca un copil să știe să deschidă și să închidă singur ghiozdanul, să știe cum să folosească un tub de tempera și o pensulă, cum să aibă grijă de lucrurile sale, cum ar fi să spele paharul de pictură după ce a terminat de pictat. Aceste obiceiuri îl ajută să fie mai atent, mai organizat și mai responsabil.
- Luați masa în familie. A lua masa în familie este o oportunitate grozavă de a-i învăța pe copii despre obiceiurile alimentare sănătoase, pe lângă faptul că veți petrece timp împreună, consolidând legătura părinte-copil și contribuind totodată la dezvoltarea limbajului. De asemenea, puteți profita de acest moment pentru a-l învăța pe micuț alte lucruri utile, cum ar fi să se spele pe mâini înainte de masă sau să își spele farfuria după masă.
Există, desigur, unele aspecte specifice cu care majoritatea copiilor se luptă cel puțin în primele câteva săptămâni. Grădinița este mult mai riguroasă în prezent, iar micuții petrec mai mult timp implicați în lecturi structurate și în activități de matematică și mai puțin timp în activități de joacă și socializare. Ca rezultat, va exista o nepotrivire între stadiul de dezvoltare al unui copil și abilitățile academice pe care trebuie să le stăpânească. De exemplu, mulți copii nu fac față programului mai lung de activități academice, prezintă episoade de mânie atunci când trebuie să se oprească din activitatea de joacă și să revină la cea de învățat, pe lângă faptul că micuții nu pot să stea liniștiți și să acorde atenție profesorului și sarcinilor școlare pentru perioade mai lungi de timp.