Cărți de colorat – de ce sunt benefice pentru dezvoltarea copilului

Cărți de colorat: Fie că este vorba despre adăugarea de culoare pe Cartea Junglei sau în spațiului cosmic al Micului Prinț, versatilitatea cărților de colorat face din ele o sursă atemporală de distracție. În primul rând, acestea sunt instrumente grozave pentru cei mici atât acasă, cât și în afara casei –  spre exemplu, în parc sau la grădiniță. Dar știați că, în timp ce copiii lucrează la cea mai recentă „capodoperă”, ei dezvoltă și o gamă largă de abilități?

De când sunt mici, copiii sunt fascinați de creioane colorate și desene animate. Aceste cărți de colorat sunt prietenii lor de cursă lungă care le fură zâmbete și bucurie de fiecare dată când personajul lor preferat de desene animate este desenat exact așa cum trebuie. În altă ordine de idei, aceste cărți de colorat sunt reprezintă un mod de a-și exprima gândurile și sentimentele, de a se relaxa sau de a-și exersa abilitățile artistice. Probabil, ați observat bucuria celui mic atunci când îi dăruiți cartea de colorat mult așteptată și o cutie plină de creioane colorate, nu-i așa? În acest articol îți împărtășim o serie de motive pentru care cărțile de colorat nu trebuie să lipsească din ghiozdanul celui mic. Iată de ce:

Coloratul îi ajută pe copii să scrie mai ușor și mai frumos

Cărțile de colorat îi ajută pe copii să-și exerseze abilitățile motorii fine. Aceste abilități îi vor ajuta să-și dezvolte puterea de a ține un stilou în mână, care, mai apoi, le va fi de folos atunci când vine vorba de a învăța să scrie. Dacă cei mici sunt deja familiarizați cu folosirea unui stilou, mai târziu le va fi mult mai ușor  să scrie.

Copiii vor dobândi o mai bună coordonare mână-ochi

 Ținerea corectă în mână a creionului și executarea de mișcări ample ale îmbunătățește coordonarea mână-ochi. Acest lucru înseamnă nu doar că cei mici au mai puține lovituri și zgârieturi – dacă ar fi stat tot timpul afară la joacă – , dar îi pregătește și pentru a învăța să cânte la un instrument muzical când sunt mai mari. Această activitate distractivă stimulează copilul să rețină portative și note muzicale, iar acest lucru îmbunătățește memoria.

Cei mici capătă mai multă încredere în sine

Văzând că munca lor grea dă roade și simțind un sentiment de împlinire atunci când finalizează o activitate de colorat, acest lucru sporește sentimentul de mândrie și  încredere. Prin urmare, aceste cărți de colorat, deși par poate banale la prima vedere, ca orice activitate ce trebuie dusă la capăt, sporește satisfacția celui mic.

Copiii vor recunoaște mai ușor formele și  culorile

Coloratul încurajează recunoașterea formelor și a culorilor atât cele familiare, cât și pe cele mai puțin cunoscute. În acest fel, copii au șansa de a fi creativi și de a explora diferite combinații de culori.


Prin colorat,  copiii dobândesc un vocabular mai bogat

Cărțile de colorat poate fi un punct de plecare pentru o discuție între cei mici. Împreună vorbesc despre eroii lor preferați, despre cât de pricepuți sunt în ale desenului și nu în ultimul rând despre noile cărți de colorat pe care și le doresc în colecția proprie. Copiii mai pot vorbi despre ceea ce văd în imagini, despre ce ce culori au folosit și mai ales despre sentimentele lor, iar, în final, pe măsură ce munca lor dă roade, învață cuvinte noi și încep să asocieze cuvintele cu imaginile.

În final, cărțile de colorat sunt foarte importante când vorbim de o bună dezvoltare a copilului, iar beneficiile care apar din utilizarea lor le fac mai mult decât distracție preferată deoarece îi ajută pe copii să își dorească să fie cei mai buni în tot ce fac. Aceasta este magia cărților de colorat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *