Tipuri de jucării pentru copii de toate vârstele

Copiii își doresc adesea fiecare jucărie pe care o văd în magazin și la televizor. Însă, părinții sunt cei care aleg până la urmă jucăriile pentru copiii lor, iar dacă aceste jucării sunt nu doar drăgălașe, ci și educative, atunci, atât copilul, cât și părintele sunt pe deplin mulțumiți. Dar,  alegem cele mai potrivite jucării pentru copii astfel încât să le placă și să fie de ajutor în dezvoltarea lor fizică și psihică. Înainte de a cumpăra o jucărie nouă, în calitate de părinți, puneți-vă următoarele întrebări despre siguranță:

Este jucăria făcută dintr-un material robust, care va rezista mult timp la joacă?

Jucăria aruncă lucruri care pot răni ochii unui copil?

Jucăria face zgomote puternice care pot dăuna auzului copilului?

Eticheta de pe o jucărie pictată indică „netoxic”?

Este jucăria ușor de spălat?

Funcționează bine jucăria?

Apoi uită-te la jucărie și gândește-te cum ar folosi-o copiii tăi. Însă, înainte de toate vă prezentăm o listă cu jucăriile care trebuie evitate:

Jucării care îi învață pe copii să fie violenți: pistoale, săbii, figurine de acțiune ale luptătorilor profesioniști, mingi făcute să semene cu bombe, jucării din seriale sau filme de groază.

Jucării care au legătură cu programe TV, filme, muzică și jocuri video pentru adolescenți sau adulți precum păpuși bazate pe vedete adolescentine și muzică pop, păpuși cu piercinguri și tatuaje.

Jucării care au legătură cu alimente nesănătoase cum sunt cele cu numele sau sigla unui restaurant fast-food pe ele, cărți sau jocuri bazate pe o marcă de junk foods.

Iată și o serie de jucării pe care vă sfătuim să le alegeți pentru cei mici:

Jucării care îi ajută pe copii să-și dezvolte ideile despre lume – acestea includ jucării de construcție, mașinuțe, camioane, avioane, bărci, haine, animale din ocean, jocuri de tip Block, bebelușă, truse medicale, case de păpuși, tăblițe cu creion etc.

Jocuri cu obiecte mici – acestea sunt potrivite pentru copiii mai mici pentru că îi ajută să-ți folosească mușchii mici din mâini și degete. Jocul cu obiecte mici ajută copiii să învețe despre matematică și știință. Această categorie include seturi de construcție, blocuri de plastic care se potrivesc împreună, puzzle-uri.

Rechizite de artă

Această categorie de jucării include vopsele, hârtie de toate dimensiunile și culorile, creioane de colorat, markere, foarfece de siguranță pentru copii, lipici, lut.

Jocuri și jucării care necesită mișcare – ajută copiii să-și folosească mușchii brațelor și ai picioarelor.

Aceste jucării includ biciclete, mingi, corzi de sărit, sisteme mari pe care să te cățări sau tuneluri prin care să te târâști. Tot în această categorie includem jocuri de societate, jocuri de cărți și jocuri pe care le inventează copiii.

În altă ordine de idei, jocul în general îi învață pe copii să respecte reguli și să rezolve probleme, aspecte importante pentru buna lor dezvoltare fizică și psihică.

Atenție la jucăriile pentru copii sub 3 ani!

Copiii mici se pot sufoca cu obiectele mici și piese de jucării. De aceea, toate articolele folosite pentru copiii cu vârsta sub trei ani și orice copii care își pun jucării în gură trebuie să aibă cel puțin 2.54 cm diametru. Bilele și jucăriile ovale trebuie să aibă cel puțin 6.3 mm în diametru. Totodată, jucăriile trebuie să îndeplinească toate standardele de siguranță pentru modele cu piese mici. De asemenea, nu trebuie folosită nicio jucărie sau jocuri care sunt etichetate ca fiind nepotrivite copiilor sub 3 ani. Alte obiecte care prezintă un risc pentru siguranța copiilor sub 3 ani și care nu trebuie să fie accesibile includ: baterii tip buton – cum sunt cele pentru ceas, jucării cu magneți – deoarece se pot desprinde foarte ușor, pungi de plastic – de evitat! -, obiecte din polistiren, monede, baloane – deoarece copiii obișnuiesc să le bage în gură și se sparg destul de ușor – , mănuși de latex și sclipici, cel din urmă poate fi toxic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *